Graag benoemen we er een paar, zonder de pretentie te hebben dat we alle uitdagingen bespreken die een rol spelen bij het hebben van een (groot) vermogen.
Betekenis van geld
Geld heeft voor iedereen een andere betekenis. Voor de een is het een symbool van succes, voor een andere een voorraad middelen om dingen mee te doen of kopen, voor weer een ander de mogelijkheid om anderen mee te helpen. Meestal is het een combinatie van al die factoren. Om er achter te komen wat nou echt telt is het belangrijk om aandacht te besteden aan je werkelijke doelen. Bovendien komen er allemaal persoonlijke zaken bij kijken die minder te maken hebben met het geld zelf, maar meer met de omgeving. Bijvoorbeeld, als ik geld heb, weten mensen me direct te vinden. Komen ze wel voor mij, of voor mijn portemonnee? Hoe houd ik de verbinding met mijn omgeving zonder dat geld daar een doorslaggevende rol in speelt? Hoe neem ik mijn kinderen mee in mijn bezit, wanneer is het een goed moment om ze financieel te steunen en hoe bescherm ik mijn omgeving tegen mensen die op de geld uit zijn?
Hoe is mijn vermogen eigenlijk ingericht?
Hoe weet je of die vermogenssamentelling goed past bij jouw wensen en doelstellingen? Het komt vaak voor dat een vermogen veel waard is, maar dat de bezitter er maar weinig mee kan. Dat blijkt bijvoorbeeld uit de jaarlijkse belastingaangifte, de administratie of een vermogensopstelling, voor zover die al met regelmaat wordt opgemaakt. Veel zit dan in de onderneming of vaste beleggingen en is het vermogen minder ingericht op het creëren van directe inkomsten voor vaste lasten, levensonderhoud en belastingen. Een ander doel kan zijn om juist het vermogen te laten groeien voor later of voor de volgende generatie. Ook komt het vaak voor dat iemand een deel van het vermogen wil vrijmaken voor grote(re) uitgaven of vermogensoverdracht. Het is dan knap lastig als het grootste deel van het bezit vast ligt in de eigen onderneming of rechtstreekse langlopende investering zoals vastgoed en (bedrijfs)deelneming. Met andere woorden, is het vermogen zelf wel voldoende liquide of op korte termijn te gelde te maken? Kunnen daarnaast mijn erfgenamen wel op dezelfde manier met mijn vermogen omgaan als ik dat nu doe? Moet ik dus stappen maken om het vermogen te vereenvoudigen? De vraag is dus hoe je beter kunt sturen op bijvoorbeeld inkomen uit het vermogen of toekomstige groei?
Hoe houd ik het overzicht?
Het begint vaak met het maken van een goed overzicht. Meten is weten in dit geval. Daarvoor is wel een solide administratie nodig. Die hoeft niet persé ingewikkeld te zijn, maar het moet wel worden bij gehouden en de belangrijkste onderdelen bevatten. Een goed overzicht maakt het mogelijk om onderbouwde beslissingen te nemen. Stuurinformatie noemen we dat.
Naast de getallen zelf is het belangrijk om adviseurs te hebben die (onderdelen van) jouw vermogen écht goed begrijpen. Op het moment dat een bedrijf verkocht wordt en het vermogen eerst uit een onderneming bestond en nu uit een berg met geld, komen er andere vaardigheden en kennis bij kijken om het vermogen te begeleiden. Bestaande adviseurs moeten ofwel die kennis hebben, of daar in mee kunnen groeien. Meestal zijn er nieuwe adviseurs nodig in een nieuwe (financiële) fase van het leven.
Verdeling van vermogen
De nieuwe adviseurs zijn idealiter goed op de hoogte van alle mogelijkheden die de financiële markten te bieden hebben en snappen hoe een breed scala aan investeringsmogelijkheden werkt. Toch is dat niet vanzelfsprekend in een samenleving die steeds meer bestaat uit een samenstelling van specialismen. Het is ook steeds moeilijker een goede generalist te vinden die ook nog eens gedetailleerde kennis heeft van specifieke beleggingen.
Het maken van investeringskeuzes is dan ook niet makkelijk. Wat is bijvoorbeeld een goede belegging? Zijn de beleggingen voldoende gespreid en passen ze in de huidige economische omstandigheden? Waar blijkt dat uit en wie kan me helpen met het maken van (onderbouwde) keuzes.
Bovendien hebben veel financiële beslissingen een persoonlijke dimensie. Passen ze echt goed bij de persoon? Dat geldt zowel voor het soort risico’s dat er onvermijdelijk mee gepaard gaat, het gewenste rendement, maar ook wat je als mens prettig en belangrijk vindt.
Duurzaamheid
Als laatste, maar niet minder wezenlijk, is de vraag wat voor effect het vermogen op de wereld om ons heen heeft? De wereld verandert, vaak ten goede, maar op verschillende belangrijke onderdelen zijn we kwetsbaar, zoals op het gebied van klimaat, milieu en een stabiele samenleving met goed onderwijs een goede gezondheidszorg en oog voor sociale verhoudingen.
Het is niet alleen zonde als je geld verdient met het tegelijk veroorzaken van schade, zoals door klimaat verandering of vervuiling, het is steeds moeilijker uit te leggen dat je geld verdient aan de ellende voor een ander. Op lange termijn zullen deze gevolgen bovendien ook in geprijsd worden via belastingheffingen of door marktwerking. Bovendien is het prettiger als de investeringen naast een financieel rendement ook bijdragen aan oplossingen waar we allemaal wat aan hebben. Zo voegt het vermogen ook nog eens waarde toe aan planeet en samenleving. Goed voorbereid zijn op deze veranderingen maakt minder kwetsbaar. Hoewel dat op korte termijn nog niet hoeft te resulteren in een beter rendement, zal het vermogen op lange termijn beter kunnen renderen, of minder gevoelig zijn voor de grote veranderingen die er plaatsvinden.
Kortom
Bij de begeleiding van vermogen komen veel dingen kijken. Goede hulp bij het maken van goed passende keuzes is belangrijk. Bovendien is het belangrijk dat de investeringen ook echt passend zijn. Bij Yield.inc hebben we diepgaande kennis van financiële markten om tot passende investeringen te komen én hebben we het netwerk om op onderdelen specialisten in te schakelen die kunnen helpen bij de vele vragen die bij het hebben vermogen een rol spelen. Op die manier verandert geld van een getal in de mogelijkheid er een leven lang van te kunnen genieten.
Meer weten? Neem contact met ons op.